Bedrijf/Geschiedenis

Niels Kreuk BV
Op 31 december 2015 heeft Niels Kreuk het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Sinds 2005 zat Niels al als maat in Maatschap Kreuk. Hierdoor is het bedrijf per 1 januari 2016 verder gegaan als Niels Kreuk bv. Hieronder vindt u een stuk van het ontstaan.

Maatschap Kreuk
Het begon allemaal in 1993. Koos besloot los van zijn broers verder te gaan samen met Nel. Tot die tijd had hij samen met twee broers een bedrijf gerund aan de Dijkweg te Andijk. Op een stuk grond dat in eigendom was aan de Kadijkweg te Andijk werd een nieuw bedrijf opgericht. Er werd een schuur gebouwd van klein 1000 m² en een kas van 1300 m². In het begin werden 5 ha tulpen en 1 ha irissen geteeld. Het eerste jaar werden 1,7 miljoen tulpen gebroeid. Daarnaast teelden we in de herfst irissen buiten voor de bloei. In 1999 werd afscheid genomen van de teelt van irissen. In 2006 werden de laatste irisbloemen geoogst en werd ook met deze tak van sport gestopt. Vanaf dat moment zijn de bedrijfsactiviteiten gespecialiseerd tot het telen van tulpenbollen en het broeien van tulpenbloemen. In 2016 werden ruim 10 miljoen tulpenbloemen verkocht en wordt 20 ha tulpen geteeld.

Bouwactiviteiten door de jaren heen
Na gestage groei werd in 1999 een stuk kas gebouwd van 640 m² en in 2001 een nieuw stuk schuur van 420 m². In 2004 werd een zogenaamde plukhal gebouwd waar we de tulpen die in de kas groeien, oogsten en die ervoor zorgt dat we op zondag niet hoeven tewerken. In 2008 hebben we een nieuwe droogruimte gebouwd. We hebben een kas gebouwd van 7m hoog met sandwichpanelen tegen de wand. We hebben hier gekozen voor droogsysteem via zuigen. Dit is in de bollen relatief nieuw maar door dit systeem kunnen we de warmte die ontstaat in de kas gebruiken om de bollen mee te drogen. In 2011 bouwden we een meerlagenkas. Hier kunnen we op een optimale wijze tulpen broeien met volledige reciculatie van water en optimaal gebruik van energie. In 2014 hebben we geïnvesteerd in nieuwe cellen, ook weer gebaseerd op zuigen en daarbij hebben we ook een cel gebouwd die droogt door middel van een warmtepomp. Dit systeem zorgt ervoor dat we altijd kunnen drogen, ongeacht het weer. In 2016 hebben we een nieuwe hal gebouwd voor de bewaring van 650 kisten bollen en de beworteling van al onze te broeien tulpen.  In 2022 komen twee nieuwe warmtepomp-units. Deze gebruiken we in de zomer voor het drogen van de bollen. In de winter zetten we ze in om het klimaat in de tulpenkas te sturen.

Samenwerkingen
In de beginjaren teelden we de tulpen in buisnetten die we met net en al naar huis brachten en daar de bollen uit het net haalden. In die periode hebben we samen gewerkt met Maatschap Jong waarmee we samen rooiden. Toen we overgingen op het systeem om de bollen op het land al uit het net te halen hebben we samen gerooid met Paul en Jan Schouten. In de herfst van 1999 was het zo nat dat we in zuidelijk Flevoland belanden met de tulpen. Ons areaal was dermate gegroeid dat we de capaciteit van de rooimachine zelf nodig hadden, mede omdat we geen tulpen meer op contract lieten telen in de NOP. In deze periode hebben we samen geplant met Boon Bloembollen uit Andijk. Toen Boon overging op dubbelnet in 2004 stonden wij voor de keuze wat te doen. Ons rooisysteem had te weinig capaciteit en daarom besloten we over te gaan op dubbelnet. We hebben de keuze gemaakt voor de teelt op 1,80m bij loonbedrijf Heyboer. Sinds 2008 werken we samen met C. Bakker flowers and vegetables, die in de maanden januari, februari, maart en april 6 miljoen tulpen broeien. Hiervan is een gedeelte in deelteelt met ons. Dit doen ze op hun bedrijf aan de Ruil 1 te Wervershoof. Wij verzorgen de gehele ontvangst en preparatie van de bollen.